Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος

Διαπραγμάτευση, γλώσσα σώματος και ψεύδος

  • Αυτό πραγματικά είναι κόκκινη γραμμή για εμάς…
  • Είναι ότι καλύτερο μπορώ να κάνω…
  • Ειλικρινά σας το λέω…

 

Η σχέση της σημαντικότητας μίας διαπραγμάτευσης και της πιθανότητας εμφάνισης ψεύδους κατά τη διάρκειά της, είναι απόλυτα αναλογική.

Όσο πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί ψεύδος με οποιαδήποτε μορφή.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι στη διαδικασία διαπραγματεύσεων κανείς δεν αισθάνεται τύψεις επειδή αποφεύγει ερωτήσεις, αποκρύπτει πληροφορίες ή ξεκάθαρα ψεύδεται…

Είναι προφανές από τα παραπάνω, ότι η ικανότητα αναγνώρισης ότι κάτι δε πάει καλά είναι κομβικής σημασίας και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Είναι προφανές ότι μας ενδιαφέρει να ξέρουμε τα πραγματικά όρια ή περιθώρια αν θέλετε του συνομιλητή μας. Αν είναι αξιόπιστος και σκοπεύει να τηρήσει αυτό που λέει. Ή σε ποιο βαθμό σκοπεύει να το τηρήσει και τι σημαίνει αυτό για εμάς.

Οι άνθρωποι μπορούν να πουν ψέματα και να αποκρύψουν πληροφορίες μόνο όταν μιλάνε. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της λεκτικής επικοινωνίας.

Όταν αναφερόμαστε στη μη λεκτική επικοινωνία – ή στη γλώσσα του σώματος αν προτιμάτε –

τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Για την ακρίβεια οι μηχανισμοί είναι διαφορετικοί.

Η εκφορά του λόγου ( δηλαδή όταν κάποιος μιλάει ),  αναφέρεται σε μία ξεκάθαρα ελεγχόμενη και συνειδητή διαδικασία. Κανείς δε μιλάει αν δε το καταλαβαίνει και μάλιστα μπορεί να προετοιμάσει και αυτό που θα πει.

Αυτό που γίνεται ασυναίσθητα και μη ελεγχόμενα είναι οι αντιδράσεις οι οποίες εμφανίζονται στη γλώσσα του σώματος. Ασυναίσθητες κινήσεις, μορφασμοί και ασύμβατες αντιδράσεις. Οι λεγόμενες διαρροές. Οι αποκωδικοποίηση αυτών μας δείχνει αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπους να λένε ΄΄ ναι ΄΄ αλλά την ίδια στιγμή να κουνάνε το κεφάλι αρνητικά ( δεξιά – αριστερά ή πίσω), ανθρώπους να λένε ΄΄ δεν έχω πρόβλημα΄΄ και να σταυρώνουν ταυτόχρονα τα χέρια τους ή να απαντάνε με ερώτηση προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο για να απαντήσουν.

Τα παραπάνω συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δεν συμβαίνουν σε άλλο τόπο και άλλο χρόνο.

Οι προθέσεις και οι διαθέσεις, μέσω της γλώσσας του σώματος, αποκαλύπτονται μπροστά μας.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να παρατηρούμε, παρά μόνο να ακούμε. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Επίσης για λόγους, και κοινωνικούς, θεωρούμε τις περισσότερες φορές ότι αποκλείεται να υπάρχει προσπάθεια ψεύδους.

Μεγάλο λάθος… Το ψεύδος είναι βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς, εμφανίζεται καθημερινά, σε όλους τους χώρους και ορίζει πράγματα.

Ανεξάρτητα από το κίνητρο ή το μέγεθός του…