Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος

Ινστιτούτο Γλώσσας του Σώματος: Ποια είναι η δράση του – Τι λέει στο ThessToday.gr ο ιδρυτής του για τη σημασία του ιδιαίτερου αυτού κώδικα επικοινωνίας

Δε χωράει αμφιβολία πως η γλώσσα του σώματος είναι εξίσου σημαντική με την προφορική ή γραπτή επικοινωνία, καθώς αποτελεί έναν κώδικα επικοινωνίας, ο οποίος δεν μπορεί να “κρύψει” την αλήθεια.

Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το θλιβερό περιστατικό με τη δολοφονία της Καρόλαιν Κράουτς από τον πιλότο σύζυγό της, τον οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόδωσε από την πρώτη στιγμή η γλώσσα του σώματος, που δεν ταίριαζε με τα λεγόμενά του.

Η ιδιαίτερη αυτή διάλεκτος χρήζει ανάδειξης και ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για αυτή είναι ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Γλώσσας του Σώματος, Μάριος Βογιατζής. Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, αναλύοντας πτυχές της γλώσσας του σώματος αλλά και του πρώτου στην Ελλάδα Ινστιτούτου στο εν λόγω αντικείμενο.

 

Ε: Κύριε Βογιατζή, αναμφίβολα η γλώσσα του σώματος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας επικοινωνία. Είναι εξίσου σημαντική με τον προφορικό και γραπτό λόγο;

Α: H γλώσσα του σώματος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη καθημερινή μας επικοινωνία και εν πολλοίς καθορίζει τα αποτελέσματά μας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 93% της επιρροής που ασκούμε σε μία οποιαδήποτε συζήτηση προέρχεται από το χειρισμό της γλώσσας του σώματος που παρουσιάζουμε, ανεξάρτητα με το περιεχόμενο αυτού που λέμε. Να έχουμε φυσικά υπόψιν μας ότι η επιρροή είναι το παν. Αν προετοιμάζουμε, λοιπόν, μόνο αυτό που θα πούμε και καθόλου το πως θα το πούμε, στη καλύτερη περίπτωση επιτυγχάνουμε το 7% της επικοινωνίας. Το υπόλοιπο 93% απλά το χάνουμε.

Ε: Είναι προνόμιο να ξέρει κάποιος να χειρίζεται καλά τη γλώσσα του σώματος; Μπορεί να του “ανοίξει” ή ακόμη και να του “κλείσει” πόρτες; 

Α: Στη πραγματικότητα η γνώση της γλώσσας του σώματος αποτελεί ένα “υπερόπλο”. Ουσιαστικά συζητάμε για επιρροή. Μπορούμε να αυξήσουμε κατακόρυφα την επιρροή μας σε όλους μας τους τομείς. Ο λόγος είναι απλός. Είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε κάθε φορά τον εαυτό μας με τον τρόπο που πρέπει αλλά και να αποκωδικοποιούμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων του περιβάλλοντός μας. Αυξάνοντας την επιρροή μας το παιχνίδι αλλάζει. Καλύτερα επαγγελματικά αποτελέσματα, ευτυχέστερες προσωπικές σχέσεις.

Ε: Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά μας η γλώσσα του σώματος;

Α: Οι κινήσεις του σώματός μας, οι μικροεκφράσεις του προσώπου μας καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στη καθημερινότητά μας από αυτόν που καταλαμβάνουν οι λέξεις που λέμε. Η καθημερινότητά, η σχέση με τους ανθρώπους και το αν πετυχαίνουμε τους στόχους μας ή όχι έχουν άμεσα σύνδεση με τη γλώσσα του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει σαφώς τη συγκεκριμένη σύνδεση.

Ε: Υπάρχει τρόπος να μπορέσει κάποιος να εκπαιδευτεί στο να τη χρησιμοποιεί σωστά; Αν ναι, πόσο εύκολο είναι;

Α: Φυσικά. Συζητάμε για μία γνώση για μία δεξιότητα, την οποία κάποιος μπορεί να κατακτήσει. Στο Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος προσφέρουμε προγράμματα εκπαίδευσης σε επαγγελματίες με στόχο την αύξηση της επιρροής τους σε πωλήσεις και διαπραγματεύσεις καθώς και εκπαιδεύσεις για οποιονδήποτε επιθυμεί να κατακτήσει τη συγκεκριμένη γνώση και να εκτοξεύσει τα αποτελέσματά του σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Ε: Σε προσωπικό επίπεδο έχετε ιδρύσει το ινστιτούτο γλώσσας του σώματος. Ποια είναι η δράση του και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Α: Το Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος λειτουργεί περίπου τρία χρόνια. Παρέχουμε εκπαίδευση, συμβουλευτική και κάνουμε έρευνες πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, πάντα σε σχέση με τη γλώσσα σώματος. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδεύσεις μας αφορούν την εφαρμοσμένη γλώσσα σώματος σε επαγγελματικό περιβάλλον, την ανίχνευση ψεύδους, τεχνικές profiling και τακτικές επιρροής. Βασικό όραμά μας είναι η μετάδοση της συγκεκριμένης γνώσης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γίνουν αποτελεσματικότεροι, να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους σε όλους τους τομείς και να αποκτήσουν καλύτερη επικοινωνία. Όποιος ενδιαφέρετε για το Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας www.bodylanguageinstitute.gr.

 

Πηγή