Ινστιτούτο Γλώσσας Σώματος

Γιατί η γνώση της γλώσσας του σώματος είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας

Γιατί γνώση της γλώσσας του σώματος είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας

Θα σας εξηγήσω γιατί η γνώση της γλώσσας του σώματος δεν είναι απλά σημαντικός παράγοντας επαγγελματικής επιτυχίας και εξέλιξης σας  αλλά  μπορεί να γίνει ένα υπερόπλο στα χέρια σας. Ας δούμε τους λόγους.

Η γλώσσα του σώματος μας έχει μεγαλύτερη επιρροή από τα λόγια μας.

Σε όποιο τομέα και να δραστηριοποιείστε ως επαγγελματίας σχεδόν καθημερινά βρίσκεστε  στη θέση να πρέπει να πείσετε για την ορθότητα των σκέψεων σας , των πρακτικών σας, των επιχειρημάτων σας  ή των προτάσεων που καταθέτετε.

Σκέφτεστε λοιπόν τι θα πείτε, τα επιχειρήματά σας και ποια λόγια  θα χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε το στόχο  σας είτε αυτός είναι μια πώληση, είτε η προσέλκυση επενδυτή είτε ακόμα η  παρουσίαση των επιχειρημάτων σας ενώπιον ενός δικαστηρίου ή ενώπιον ψηφοφόρων σας.

Πώς θα σας φαινόταν  αν σας έλεγα ότι αυτά που λέτε δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή  όσο ο τρόπος με τον οποίον τα λέτε?

Η επιρροή αυτών που λέτε εξαρτάται  κατά 93% από τον τρόπο με τον οποίο τα παρουσιάζετε και μόνο κατά 7% από το περιεχόμενο αυτού που λέτε.  Δεν είναι καταπληκτικό?

Αν λοιπόν εστιάζετε μόνο στο τι θα πείτε και καθόλου στον τρόπο με τον οποίο  θα το πείτε, στη καλύτερη περίπτωση  επιτυγχάνετε  μόνο  στο 7% της επικοινωνίας. Το υπόλοιπο 93% το χάνετε!

Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο στέκεστε ή κινείστε, ο τόνος της φωνής σας και οι μικροεκφρασεις του προσώπου σας καθορίζουν το υπόλοιπο 93% και εν πολλοίς την επιτυχία σας.

Η επιτυχημένη γλώσσα σώματος  είναι το συστατικό που συνήθως λείπει / απουσιάζει

Ας δούμε τη δύναμη της γλώσσας του σώματος εξετάζοντας μια ιστορία.

Ακούστε λοιπόν.

Το πρώτο πολιτικό τηλεοπτικό  debate έγινε μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ Νίξον και Κένεντυ το 1960. Εκείνη την εποχή δεν διέθεταν όλα τα σπίτια στις ΗΠΑ τηλεόραση. Έτσι κάποιοι παρακολούθησαν το debate από την τηλεόρασή τους ενώ κάποιοι άλλοι το άκουσαν από τα ραδιόφωνα τους. Ποια νομίζετε ότι είναι η συνέχεια?

Όσοι είδαν το  debate από τη τηλεόραση ορκίζονται ότι ο Κένεντυ ήταν ο νικητής αυτού. Αντίθετα Όσοι άκουσαν το debate από τα ραδιόφωνα τους ορκίζονται ότι νικητής ήταν ο Νίξον. Ας δούμε τι συνέβη. Ο εμπειρότατος πολιτικά  Νίξον  παρουσιάστηκε έχοντας μία εικόνα νευρικότητας και πολλών  άλλων αρνητικών στοιχείων γλώσσας σώματος σε αντίθεση με τον άπειρο τότε πολιτικά Κένεντυ ο οποίος παρουσίασε μια στιβαρή εικόνα που ενέπνεε σοβαρότητα και κύρος, παρόλο που τα επιχειρήματα του καθώς και η διαδρομή του τότε υστερούσαν κατά πολύ αυτών του Νίξον.  Ως γνωστόν  ο Νίξον έχασε τις εκλογές με τη πλειοψηφία των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι επηρεάστηκαν από την εικόνα των υποψηφίων στο debate και τον Νιξον να δηλώνει το εξής  « έπρεπε να θυμάμαι  ότι μία εικόνα αξίζει  όσες χίλιες λέξεις».     Είναι  προφανές ότι το συστατικό που έλειπε από τον Νίξον ήταν μία δυνατή  γλώσσα σώματος.

Στη συνέχεια λόγω της επιρροής  του τηλεοπτικού debate στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και λόγω του ότι οι υποψήφιοι  και τα επιτελεία τους δεν γνώριζαν τότε πως να χειριστούν το θέμα το επόμενο debate έγινε μετά από 16 χρόνια με τους υποψήφιους τα 16 αυτά  χρόνια να αρνούνται πεισματικά τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικό debate !!!!

Δεν είναι εντυπωσιακό?

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τα παραπάνω είναι ότι μία αδύναμη  γλώσσα σώματος μπορεί να σε κάνει να χάσεις, ενώ αντίθετα μία επιτυχημένη γλώσσα σώματος μπορεί να σε κάνει να κερδίσεις αυτό που προσπαθείς.

Ανεξάρτητα λοιπόν  από την αξία των όσων λες μία αδύναμη γλώσσα σώματος σαμποτάρει την δύναμη και την επιρροή των λέξεών σου.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η δεξιότητα αυτή είναι έμφυτη ή θέμα εμπειρίας.

Σας λέω λοιπόν πως υπάρχουν μέθοδοι, τακτικές, κόλπα και αντίμετρα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Και πιστέψτε με !! Η συγκεκριμένη δεξιότητα είναι πραγματικό υπερόπλο !!!!